Asiakkaana kirjastossa

Kirjastokortti ja pin-koodi

Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin. Henkilökohtaisen kirjastokortin ja pin-koodin saat kaikista kirjastoista esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja sitoutumalla kirjaston käyttösääntöihin. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään maksu. Halutessasi voit tulostaa sitoutumislomakkeen ja täyttää sen valmiiksi. Näin nopeutat asiointiasi kirjastossa. Alle 18-vuotias saa kirjastokortin huoltajan kirjallisella suostumuksella (sitoutumislomake).

Kirjastokortin haltija on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Alle 18-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta vastaa huoltaja.

Jos korttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoosi. Kirjaston käyttösääntöjen mukaan kortin haltija vastaa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla

Jos puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita muutoksesta kirjastoosi tai päivitä tietosi kirjautumalla verkkokirjaston Oma tili –sivulle.

 • Uusi osoite ei päivity tietoihisi automaattisesti, vaan lomakkeella antamasi tiedot välittyvät kirjaston asiakaspalveluun päivitettäväksi.
 • Nimenmuutoksen voit tehdä vain paikan päällä kirjaston asiakaspalvelussa. Ota mukaasi valokuvallinen henkilöllisyystodistus.

Pin-koodi

Pin-koodi on nelinumeroinen luku, jonka saat kaikista kirjastoista. Ota mukaan kirjastokorttisi ja kuvallinen henkilöllisyystodistus. Tarvitset pin-koodia, kun kirjaudut verkkokirjastoon ja kun kirjaudut sisään omatoimikirjastoon esim. Jynkän lähikirjastoon.

Lapsen kortin liittäminen huoltajan tiliin Finnassa

Tarvitset oman kirjastokorttisi numeron ja pin-koodin sekä lapsen kirjastokortin numeron ja pin-koodin

 • kirjaudu Finnaan kirjastokorttisi numerolla ja pin-koodilla
 • mene Oma tili-kohdassa Kirjastokortit-välilehdelle
 • klikkaa Liitä kirjastokortti / rinnakkaiskortti –painiketta
 • lisää kirjastokortin nimi (vapaaehtoinen), lapsen kirjastokortin numero ja lapsen pin-koodi -> klikkaa tallenna-painiketta
 • kun kirjaudut seuraavan kerran, voit valita Oma tili –kohdassa haluamasi kirjastokortin
 • vaikka lapsen kortti olisi liitetty vanhemman tiliin, voi lapsen kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla kirjautua suoraan lapsen tilille

Kuopion kaupunginkirjaston käyttösäännöt

Vastaanottaessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Kuopion kaupunginkirjaston käyttösääntöjä. Käyttösääntöihin voit tutustua tästä liitteestä.

Verkkokirjastossa asiointi

Lainojen uusiminen, varausten tekeminen ja omien tietojen hallinnointi edellyttää verkkokirjastoon kirjautumista. Kirjautuminen tapahtuu kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla.

Oma tili

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät Oma tili -osiosta omilta välilehdiltään. Oma tili -osioon pääset klikkaamalla kirjautumisen jälkeen yläpalkissa näkyvää nimeäsi ja Oma tili -painiketta.

Verkkokirjaston käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja, esim. huollettavien lapsien kirjastokortit. Tällöin yhdellä kirjautumisella pääsee hallinnoimaan ja esim. uusimaan näiden kaikkien korttien lainoja samalla kertaa. Liitettävistä kirjastokorteista on tiedettävä kirjastokortin numero ja pin-koodi. Halutessasi voit nimetä jokaisen kirjastokortin.

Pin-koodin saa asioimalla jossakin Kuopion kaupunginkirjaston toimipisteistä. Yhteystiedot löydät Kirjastot-välilehdeltä

Uloskirjautuminen

Kirjaudu ulos klikkaamalla yläpalkissa näkyvää nimeäsi ja Kirjaudu ulos -painiketta.

Mobiilikirjasto Minnan ohjeet

Sovellus on Enisoftin Oy:n palvelu, joka perustuu pääkaupunkiseudun Taskukirjastoon. Mobiilikirjasto hakee tiedot Aurorasta ja on täysin erillinen verkkokirjasto Finnasta.
Mobiilikirjasto Minna on Finnan rinnalla toimiva helppokäyttöinen kevytversio, jonka avulla voi mm. hakea aineistoa, uusia lainoja ja varata aineistoa. Sovellukseen tarvitsee kirjautua vain kerran kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla, jatkossa pääsee suoraan omiin lainoihin ja varauksiin, mikäli ei erikseen kirjaudu ulos.
Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Play Kaupasta (Android) sekä App Storesta (iPhone/iPad).

Pikaohjeet:

Haku - Voit tehdä hakuja kirjaston aineistotietokantaan. Kameran avulla voit myös skannata kirjojen EAN-koodeja (tiedonhaussa ei voi hyödyntää niteiden viivakoodeja). Aineistosta voi tehdä varauksia, lisätä niitä suosikkeihin tai jakaa niitä muille somessa tai sähköpostiviestillä. Huom! Finnassa ja Minnassa on eri suosikkilistat.

Lainat - Voit tarkistaa lainasi ja uusia ne joko kaikki kerralla tai yksitellen. Voit myös lisätä lainoja suosikeiksi.

Varaukset - Voit poistaa varauksia ja lisätä varauksessa olevaa aineistoa suosikkeihin. Näet myös, mikäli aineisto on noudettavissa kirjastosta.

Suosikit - Suosikkeihin voit lisätä teoksia, jotka haluat esimerkiksi lainata myöhemmin uudestaan tai jotka haluat joskus tulevaisuudessa lukea.

Kaverilaina - Kaverilainan avulla voit siirtää kaverillasi olevan lainan itsellesi. Lue kaverilla lainassa olevan kirjan nidetunnuksen viivakoodi (kirjaston tarra) kännykän kameralla tai naputtele se kenttään ja odota, että kaveri hyväksyy lainan. Tällöin kirja siirtyy sinun lainoihisi ja poistuu kaverisi tiedoista.

Kirjastokortti - Viivakoodilla toimiva mobiilikirjastokortti.

Yhteystiedot - Kirjaston yhteystiedot ja aukioloajat. Kuvakkeista pääset suoraan kirjaston tietoihin, karttaan, lähettämään sähköpostia tai soittamaan kirjastolle.

Lainat ja uusiminen

Kirjastoaineiston laina-ajat ovat aineistolajista riippuen 7, 14 tai 28 vrk.

Nopeille lukijoille on tarjolla kysytyimpiä uutuuskirjoja myös pikalainoina. Pikalainojen laina-aika on 7 vrk, eikä niitä voi varata tai uusia. Pikalainat on palautettava siihen kirjastoon josta ne on lainattu.

Lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjaston Lainat-välilehdeltä. Palauta tai uusi lainasi viimeistään eräpäivänä, kirjaston aukioloaikana. Voit palauttaa lainasi mihin tahansa Kuopion kaupunginkirjaston toimipisteeseen. Myöhässä palautetuista tai uusituista lainoista peritään myöhästymismaksu

Joissakin kirjastoissa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu lainaajan omalla vastuulla. Luukun kautta tehdyt palautukset käsitellään vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Voit uusia lainasi enintään kuusi kertaa verkkokirjastossa, kirjaston toimipisteissä tai puhelimitse, 017 182 318. Yhteystiedot löydät Kirjastot-välilehdeltä.

Lainaa ei voi uusia, jos

 • siitä on varauksia
 • laina on uusittu jo kuusi kertaa
 • asiakas on lainauskiellossa
 • kyseessä on pikalaina

Kirjaston ilmoitukset apunasi

 • Lainoista on mahdollista saada sähköpostitse eräpäivämuistutus 3 vrk ennen eräpäivää. Eräpäivämuistutus on vapaavalintainen lisäpalvelu. Eräpäivät määräytyvät aina lainakuitin mukaan. Kirjasto ei ole vastuussa asiakkaille lähettämiensä eräpäivämuistutusten perillemenosta. Asiakas on itse vastuussa mahdollisista myöhästymismaksuista
 • Myöhästymisilmoitukset lähetetään joko sähköpostitse tai kirjeenä. Ns. toinen ilmoitus lähtee kuitenkin aina kirjeenä.
 • Valitut omat asetuksesi näet verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdeltä.
 • Jos haluat muuttaa asetuksia, ota yhteyttä kirjaston henkilökuntaan.

Palautusluukut

Palautusluukkuja on seuraavissa toimipisteissä:

 • Pääkirjasto
 • Juankosken lähikirjasto
 • Kaavin lähikirjasto
 • Kurkimäen lähikirjasto
 • Maaningan lähikirjasto
 • Nilsiän lähikirjasto
 • Puijonlaakson lähikirjasto
 • Riistaveden lähikirjasto
 • Tuusniemen lähikirjasto
 • Vehmersalmen lähikirjasto

Palautusluukut ovat avoinna vain kirjastojen ollessa suljettuina. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu asiakkaan vastuulla. Käytä luukkua vain poikkeustapauksissa, sillä palautuksista ei saa kuittia. Jos aineisto katoaa, olet siitä edelleen vastuussa. Lainat palautuvat seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Myöhässä olevien palautusten maksut siirtyvät velkasaldoon. Palauta luukusta vain kirjoja, älä esim. cd- tai dvd-levyjä. Älä yritä palauttaa luukusta suurikokoisia kirjoja, jotka eivät siitä mahdu. Kirjasto korvauttaa aineiston, joka on turmeltunut palautusluukun ohjeiden vastaisen käytön takia.

Varaukset

Jos haluamasi teos on lainassa, voit tehdä siitä varauksen kirjastossa, puhelimitse, 044 718 2319 tai verkkokirjastossa.

Varauksen tekeminen verkkokirjastossa

 • Kirjaudu sisään verkkokirjastoon kirjastokorttisi numerolla ja pin-koodilla.
 • Hae haluamasi teos tiedonhaun kautta.
 • Klikkaa Varaa teos -painiketta.
 • Voit määritellä Omat tiedot -välilehdellä myös ensisijaisen noutopaikan, jolloin palvelu valitsee tämän toimipisteen oletuksena. Ensisijaisen noutopaikan voi kuitenkin aina ohittaa ja valita noutopaikan itse.

Varaus on maksuton, mutta noutamatta jääneestä varauksesta peritään 2 euron maksu. Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty.

Noutoilmoitus saapuneesta varauksesta

 • Varatun aineiston saapumisesta saat saapumisilmoituksen sähköpostitse, tekstiviestinä tai kirjeenä. Ilmoitustavan näet verkkokirjaston Omat tiedot-välilehdeltä. Varaus on noudettavissa 7 vuorokauden ajan saapumisilmoituksen lähettämisestä.
 • Varaukset ovat voimassa 2 vuotta.

Maksut

Asiakas voi suorittaa maksut käteisellä Kuopion kaupunginkirjaston kaikissa toimipisteissä. Tiedot voimassa olevista maksuista tästä.

Uutuusvahti

Voit seurata kirjastoon tulevia uutuuksia Uutuusvahti-toiminnolla. Tee haluamasi haku ja tallenna se sivun alareunasta "Tallenna haku" -toiminnolla. Mene sen jälkeen oman tilisi tietoihin Tallennetut haut –välilehdelle, valitse haku, jonka haluat tallentaa uutuusvahdiksi ja määritä pudotusvalikosta, haluatko tiedon hakuun liittyvistä uutuuksista päivittäin vai viikoittain. Tiedot lähetetään sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet määritellyt uutuusvahdin sähköpostiosoitteeksi Omat tiedot -välilehdellä.

Omat listat

Verkkokirjastossa voi luoda itselleen yhden tai useamman suosikkilistan. Teos lisätään suosikkilistalle klikkaamalla "nasta"-kuvaketta, valitsemalla haluttu lista ja tallentamalla. Oman tilin Suosikit-välilehdellä listasta voi tehdä julkisen, jolloin lista saa oman osoitteen ja sen voi jakaa esim. sosiaalisessa mediassa.

Kaukolainat

Kaukopalvelu on kirjastojen välistä toimintaa, jonka avulla asiakas hyödyntää koko kirjastoverkkoa. Jos haluamaasi aineistoa ei ole hankittu Kuopion kaupunginkirjaston kokoelmiin, voit tilata sen kaukolainaksi toisesta kirjastosta joko Suomesta tai ulkomailta. Kuopion kaupunginkirjaston kokoelmissa olevia, mutta lainassa olevia teoksia ei tilata kaukolainana - tee tällöin normaali varaus teoksesta.

Kaukopalvelutilauksen voi tehdä Kaukopalvelutilaus-lomakkeella, sähköpostitse kaukopalvelu(at)kuopio.fi, puhelimitse 044 718 2333, tai missä tahansa Kuopion kirjaston toimipisteessä. Sinulla tulee olla Kuopion kaupunginkirjaston kirjastokortti. Myös kaukolainan uusiminen tapahtuu Kuopion kaupunginkirjaston kautta sähköpostitse kaukopalvelu(at)kuopio.fi tai puhelimitse 044 718 2333.

Kaukopalvelutilauksia otetaan vastaan kaikissa Kuopion kirjastoissa.

Kaukolainat ovat maksullisia.

Maksut kaukolainoista peritään lainojen saavuttua. Huomaathan, että kaukopalvelutilaus on sitova ja maksu peritään, vaikka et enää tarvitsisikaan teosta!

Kaukolainojen hinnat:

alueellisen kehittämistehtävän kirjastoista, Varastokirjastosta ja Eduskunnan kirjastosta 3 €/kpl
muista yleisistä kirjastoista, tieteellisistä kirjastoista ja Pohjoismaista 3 €/kpl + lähettävän kirjaston perimät kulut
jäljenteet vähintään 3 €

Toimitusajat vaihtelevat.

Kun kaukolainaksi tilattu teos saapuu kirjastoon, ilmoitamme kaukolainan saapumisesta sähköpostilla, tekstiviestinä tai kirjeitse. Yleensä kannattaa varautua 1-2 viikon odotukseen.

Kaukolainoissa noudatetaan lähettävien kirjastojen ehtoja ja laina-aikoja.

Kaikkea materiaalia ei välttämättä anneta kaukolainaksi ja joskus lainat saa vain lukusalikäyttöön. Kaukolainaksi tilatun aineiston laina-ajan ja käyttöehdot määrää aina lähettäjäkirjasto.

Kaukolainat palautetaan aina tilaajakirjaston kautta.

Lainan mukana säilytettävään saateliuskaan on merkitty eräpäivä, jolloin laina tulee palauttaa takaisin kirjastoon. Voit palauttaa kaukolainan mihin tahansa Kuopion kaupunginkirjaston toimipisteeseen.

Kaukopalvelu kirjastoille

Lähetämme kirjastoille kaukolainaksi aineistoa, jota ei ole niiden omissa kokoelmissa. Kaukolainatilauksen voi tehdä Kaukopalvelutilaus-lomakkeella tai sähköpostitse kaukopalvelu(at)kuopio.fi. Kirjastoille lähetettävät kaukolainat ovat maksuttomia.

Kaukopalvelun yhteystiedot:
- kaukolainatilaukset: Kaukopalvelutilaus-lomakkeella
- kaukolainojen uusiminen, tiedustelut: kaukopalvelu (at) kuopio.fi, puh. 044 7182 333

Digitointipiste

Digitointilaite on käytettävissä Tuusniemen kirjastossa.
Digitointilaitteen käyttö on maksutonta. Digitointiajan varaajalla tulee olla voimassa oleva Kuopion kaupunginkirjaston kirjastokortti.

Aikoja voi varata Tuusniemen kirjastosta, puh. 040 486 1921

Voit tuoda mukanasi oman tyhjän DVD-levyn tai ostaa asiakaspalvelusta 1,50 euron kappalehintaan.
Digitointi on reaaliaikaista eli tunnin videonauhan digitointi kestää yhden tunnin verran. Käytettävissä on VHS-C-adapteri.
Digitointilaitteen käyttöön löytyy kirjalliset ohjeet. Opastamme tarvittaessa digitointilaitteen käytössä.


KÄYTTÄJÄN VASTUU:
 • käyttäjä vastaa siitä, että hänellä on kopiointioikeus kopioitavaan materiaaliin
 • käyttäjä sitoutuu ilmoittamaan laitteistossa huomaamansa viat ja ongelmat
 • käyttäjä sitoutuu korvauksiin, jos laitteilla tehdään vahinkoa tai ilkivaltaa sinä aikana, kun käyttäjä on varannut digitointilaitteen
 • kirjasto ei vastaa töiden häviämisestä tai joutumisesta vääriin käsiin eikä laitteiden aiheuttamista vahingoista
 • kirjasto ei vastaa vahingoista, joita sen laitteilla voidaan aiheuttaa kolmannelle osapuolelle

Lomakkeet

Tarvittavat lomakkeet löytyvät täältä.

Kirjastonkäytön opetus

Kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetus lapsille ja nuorille: ajanvaraukset pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolta puh. 044 718 2321 tai lähikirjastoista.
Kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetus opiskelija- ja aikuisryhmille: ajanvaraukset pääkirjaston aikuistenosaston tietopalvelusta puh. 044 718 2319 tai musiikkiosastolta puh. 044 718 2325 tai lähikirjastoista.

Aikuistenosaston kartta.

Vuokrattavat tilat

Pääkirjastolla on mahdollisuus varata kokoussali, näyttelytila ja ryhmätyötila. Tilavaraukset: 044 718 2314 (ma - pe klo 8 - 15.30)

Kokoussali sijaitsee pääkirjaston 1. kerroksessa.
Huom. Kokoussali ei ole käytettävissä vuonna 2019
Kokoussalin varustukseen kuuluvat mm. tietokone, dataprojektori, äänentoistolaitteet, dvd-soitin, fläppitaulu ja induktiosilmukka. Muistitikku ja kannettava tietokone (vga-liitäntä) ovat yhteensopivat kokoussalin av-laitteisiin. Kokoussalissa on käytössä langaton verkko ja Lync-/Skype-yhteys. Kokoussalin vuokra on 36,00 €/tunti + alv 24 %, kaupungin oma käyttö 18,00 €/tunti

Ryhmätyötila sijaitsee pääkirjaston 2. kerroksessa tietopalvelutiskin läheisyydessä.
Ryhmätyötilassa on kokouspöytä, 10 tuolia, naulakko ja tarjoiluvaunu. Kirjastossa on käytössä avoin langaton verkko (WLAN). Ryhmätyötilan vuokra on 7,90 €/tunti + alv 24 %

Näyttelytila sijaitsee pääkirjaston ala-aulassa. Teoksia saa esille seinäripustuksella, sermeillä ja lasivitriineissä. Näyttelytilan vuokra on 185,00 €/viikko + alv 24 %, 46,00 €/vrk + alv 24 %

Kirjastokahvila

Kirjastokahvila Zarianne palvelee pääkirjastossa.