Omatoimikirjasto laajentaa aukioloaikoja

Kuopiossa on kolme omatoimikirjastoa: Jynkän, Nilsiän ja Karttulan omatoimikirjastot.

Omatoimikirjastossa asiakkaat voivat käydä myös silloin, kun henkilökunta ei ole paikalla. Omatoimiaikana voi lainata ja palauttaa aineistoa automaateilla, noutaa varauksia, käyttää asiakastietokoneita, lukea lehtiä tai vaikkapa opiskella kirjaston tiloissa. Tulostaminen ja kopiointi on mahdollista vain henkilökunnan ollessa paikalla.

Kirjasto on asiakkaiden käytössä ma–to klo 7–21 ja pe–su 7–18. Aattoina ja juhlapyhinä klo 7-18. Omatoimiaikana kulkukorttina toimii Kuopion kaupunginkirjaston kirjastokortti. Lisäksi tarvitaan tunnusluku (PIN), joka on sama kuin verkkokirjaston tunnusluku.

Sisään mennessä kirjastokortti käytetään oven vieressä olevassa lukijassa ja näppäillään tunnusluku. Omatoimiajan alkaessa myös sisällä olevien asiakkaiden täytyy käydä kirjautumassa omatoimikirjastoon.

Omatoimiajan päätyttyä kirjaston hälytysjärjestelmä aktivoituu, joten tilasta on poistuttava välittömästi. Jos asiakas aiheuttaa hälytyksen, on hän velvollinen korvaamaan siitä koituvat kustannukset.

Asiakas on vastuussa omasta ja samalla oven avauksella tulevien muiden henkilöiden toiminnasta sekä on velvollinen korvaamaan mahdolliset vahingot. Alle 18-vuotiaiden aiheuttamista vahingoista on vastuussa huoltaja. Omatoimikirjaston käyttö voidaan estää esimerkiksi häiritsevän käyttäytymisen vuoksi. Asiakkaan mahdollinen lainauskielto ei estä omatoimikirjaston käyttöä.

Käyttäjät sitoutuvat noudattamaan Kuopion kaupunginkirjaston käyttösääntöjä ja huomioimaan kirjaston muut asiakkaat. Kirjastossa on tallentava kameravalvonta.

Omatoimikirjastossa
- Asiakkailla on käytössä langaton verkko.
- Internet-päätteitä
- Lainaus- ja palautusautomaatit