Haku

Saavutettava kirjasto

Esteettömyys kirjastoissa

Pääkirjasto
Pääkirjastolla liikkuminen on esteetöntä. Maaherrankadun puoleinen pääsisäänkäynti on esteetön ja parkkipaikalla on inva-autopaikkoja. Myös Museokadun puoleinen sisäänkäynti on esteetön ja kadulla on kaksi inva-autopaikkaa. Automaattiovet avautuvat painonapilla. Inva-wc:t sijaitsevat ala-aulassa ja musiikkiosastolla. Kirjastolla on myös pyörätuoli ja rollaattori asiakkaiden käyttöön.

Juankosken kirjasto
Juankosken kirjastossa mahtuu liikkumaan pyörätuolilla. Ovella on pieni kynnys, eikä ovi avaudu automaattisesti. Kirjastossa on inva-wc.

Jynkän kirjasto
Jynkän kirjastossa mahtuu liikkumaan pyörätuolilla ja rollaattorilla, ulko-ovet avautuvat automaattisesti. Kirjastossa on inva-wc.

Kaavin kirjasto
Kaavin kirjastoon on esteetön pääsy pyörätuolin, rollaattorin ja lastenvaunujen kanssa. Lisäksi kirjastossa on inva-wc.

Karttulan kirjasto
Karttulan kirjasto sijaitsee katutasossa ja kirjastoon on esteetön pääsy myös pyörätuolilla. Kirjastossa on inva-wc. Aikuisten osasto on pari askelta muita kirjaston tiloja alempana ja sinne on luiska pyörätuolia varten.

Kurkimäen kirjasto
Kurkimäen kirjastossa on luiska lastenvaunuja ja pyörätuolia varten. Kirjasto on sisätiloiltaan kuitenkin niin pieni, että siellä on ahdasta liikkua pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa.

Maaningan kirjasto
Maaningan kirjaston ulko-ovella on luiska ja ovet avautuvat painikkeesta sähköisesti. Kirjastossa ei ole inva-wc:tä.

Neulamäen kirjasto
Neulamäen kirjasto on sisätiloiltaan avara ja siellä mahtuu liikkumaan pyörätuolilla tai rollaattorin kanssa, mutta ulko-ovet eivät avaudu automaattisesti ja ovilla on matalat kynnykset. Kirjastossa on inva-wc.

Nilsiän kirjasto
Nilsiän kirjasto on katutasossa ja sinne pääsee myös pyörätuolilla automaattiovesta. Luiskaa ei ole, mutta kynnys on matala. Kirjastossa on inva-wc.

Puijonlaakson kirjasto
Puijonlaakson kirjaston ulko-ovi on aina auki kauppakeskuksen aulaan ja avarissa sisätiloissa liikkuminen pyörätuolilla tai rollaattorin kanssa on helppoa paria matalaa kynnystä lukuun ottamatta. Kirjastossa ei ole inva-wc:tä.

Pyörön kirjasto
Pyörön kirjastossa liikkuminen on esteetöntä ja kirjastossa on inva-wc. Pyörönkaaren puoleisella ovella on luiska ja ovi avautuu nappia painamalla.

Riistaveden kirjasto
Riistaveden kirjaston ovella on luiska pyörätuolia ja lastenvaunuja varten, mutta kirjaston sisätiloissa liikkuminen on ahdasta. Asiakas-wc:hen mahtuu pyörätuolin kanssa.

Tuusniemen kirjasto
Kirjastoon on esteetön pääsy myös pyörätuolilla. Kirjastossa on inva-wc sekä vauvan hoitotaso naisten wc:n yhteydessä.

Vehmersalmen kirjasto
Vehmersalmen kirjaston ovella on luiska pyörätuolia ja lastenvaunuja varten, mutta ulko-ovi ei avaudu automaattisesti. Kirjastossa on inva-wc.

Kirjoja kotiin -palvelu

Palvelu on tarkoitettu kuopiolaisille henkilöille, jotka eivät esimerkiksi korkean iän tai liikuntaesteisyyden vuoksi itse pysty asioimaan kirjastossa.

Kotipalvelu

Kirjastovirkailija käy asiakkaan luona noin neljän viikon välein. Uusia asiakkaita otetaan käytettävissä olevien resurssien mukaan. Palvelu on asiakkaalle maksutonta. Ota yhteyttä: Sirpa Pohjalainen, puh. 044 718 2304

Celia-kirjaston palvelut

Celia on valtakunnallinen asiantuntijakeskus, jonka tuottamat äänikirjat on tarkoitettu kaikille, joille painetun kirjan lukeminen on vamman tai sairauden vuoksi vaikeaa tai mahdotonta. Celia-äänikirjojen käyttöön oikeuttavia lukemisesteitä ovat muun muassa:
• näkövamma tai heikentynyt näkö
• luki- ja/tai oppimisvaikeudet
• kehitysvamma
• liikkumiseen liittyvät esteet (esim. lihassairaus, reuma, heikentynyt lihaskunto)
• kognitiivisiin taitoihin liittyvät ongelmat (esim. keskittymis- ja oppimisvaikeudet, ADHD, muistihäiriöt, afasia)
• tilapäinen lukemiseste (esim. sairauden toipilasaika)

Lainaa äänikirjoja tai kuuntele verkossa
Kirjastoissa on lainattavissa erikokoisia kokoelmia Celia-äänikirjoja. Äänikirjoja on lapsille, nuorille ja aikuisille. Celian äänikirjat ovat Daisy-formaatissa, mp3-tiedostoina. Äänikirjoja voi kuunnella esim. tietokoneella, DVD- tai mp3-soittimella tai erityisellä Daisy-soittimella. Celia-äänikirjoja ei voi varata.

Lisäksi Celian verkkopalvelussa, Celianetissä on kuunneltavissa noin 40 000 kirjaa. Palvelun käyttäjäksi voi rekisteröityä kirjastossa. Asiakkuus edellyttää, että asiakkaalla on toimiva nettiyhteys ja sähköpostiosoite. Ohjeita kuunteluun löytyy Celian verkkosivuilta.

Kysy lisää Celia-palveluista omasta kirjastostasi.

Lisätietoja

Celian kotisivu

Viittomakielinen kirjasto

Viittomakielinen kirjasto on verkkopalvelu, johon kootaan viittomakielistä aineistoa. Osa materiaalista on käännetty suomeksi tai ruotsiksi.

Kirjasto tallentaa Suomen viittomakielisten kulttuuria, historiaa ja kieltä. Aineisto on helposti kaikkien saatavilla eikä asiakkuus vaadi rekisteröitymistä. Kirjastoa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Viittomakielisen kirjaston esittely


Viittomakielinen kirjasto

Selkokielinen aineisto

Selkokirjoja, isotekstisiä kirjoja ja äänikirjoja
Aineistoja lainattavissa lasten- ja aikuistenosastoilta.
Kirjaston selkoesite (pdf).

Selkosanastoa
Kirjaston selkosanastoa (pdf).

Kulttuuriluotsi kaveriksi kirjastokäynnille

Kuopiolainen 60 + ikäinen voi tilata maksutta vapaaehtoisena toimivan kulttuuriluotsin mukaan kaupungin kulttuurikohteisiin – myös kirjastokäynnille.
Toive välitetään kulttuuriluotsille ja hän saa tilaajan yhteystiedot. Kulttuuriluotsi soittaa ja sopii tilaajan kanssa tarkemmin käynnin yksityiskohdista.
Kulttuuriluotsin tilaus p.044 7182469 tai kirsi.ronkko@kuopio.fi

Lahjoita lukuhetki ikäihmiselle



Olisiko sinulla aikaa lahjoittaa lukuhetki vanhuspalveluyksikössä asuvalle ikäihmiselle, joka ei pysty enää lukemaan itse, mutta kuuntelisi mielellään?
Lukuhetki ei sido sinua mihinkään ja voit lahjoittaa sen vaikka vain kerran.
Lukuhetki toteutetaan Kuopion kaupunginkirjaston, kirjaston asiakkaiden ja vanhuspalveluyksiköiden välisenä yhteistyönä. Vapaaehtoiset lukijat sopivat lukuhetkistä suoraan vanhuspalveluyksiköiden kanssa. Kirjaston tehtävänä on koordinoida ja kehittää palvelua, sekä tarjota vinkkejä luettavasta aineistosta. Luettavaa löydät esim. tästä listasta.
Yhteyshenkilö kirjastossa Tuija Huuho, tuija.huuho(at)kuopio.fi 044-7182339 (asiakaspalvelu).

Lahjoita lukuhetki -toiminnassa ovat mukana seuraavat vanhuspalveluyksiköt:

Leväsen palvelukeskus
Hoitokoti 1 Kehrääjä 044-7183524
Hoitokoti 2 Wellamo 044-7183530
Hoitokoti 3 Menninkäinen 044-7183523
Dementiayksikkö Värttinä 044-7183626
Tervaniityn asumispalveluyksikkö 044-7186446
Hoitokoti Liito-orava 044-7183904
Pyörön palvelutalo 044-7186194
Esperi hoivakoti Alava 010-4088855
Puijonlaakson palvelukeskus 044-7183645
Palvelutalo Lepola 044-2709200
Alavan palvelutalo 044-7183610
Mäntykampus asumisyksiköt
Väinölä 044-7183318
Ilmatar 044-7183323
Mainiokoti Pirtti 044-2982475
Attendo hoivakoti Saaristo
Ryhmäkoti Myrskyluoto 044-4944117
Ryhmäkoti Kaislikko 044-4944114
Attendo hoivakoti Männistön sydän 044-4940416
Attendo Portti 044-4072234
Attendo Kalliohovi 044-4943576
Attendo hoivakoti Iltatuuli 044-4943362 (Nilsiä)
Attendo hoivakoti Syystuuli 040-1429200 (Kaavi)
Attendo Elotupa 041-7307091 (Kaavi)
Tuusniemen palvelukeskus
Mäntykoti ja Tuomikoti 040-5177219
Koivukoti 044-7209042
Riistaveden palvelukeskus 044-7185842