Kaikille yli 12-vuotiaille suositellaan kasvomaskin käyttöä kirjaston tiloissa. Pyydämme myös huolehtimaan yli 2 metrin turvaväleistä.

Haku

Esteetön kirjasto

Viittomakielinen Kuopion kirjaston esittely

Esteettömyys kirjastoissa

Pääkirjasto
Pääkirjastolla liikkuminen on esteetöntä. Maaherrankadun puoleinen pääsisäänkäynti on esteetön ja parkkipaikalla on inva-autopaikkoja. Automaattiovet avautuvat painonapilla. Inva-wc:t sijaitsevat ala-aulassa ja musiikkiosastolla. Induktiosilmukka on käytettävissä pääkirjaston toisen kerroksen asiakaspalvelussa ja kokoussalissa. Kirjastolla on myös pyörätuoli ja rollaattori asiakkaiden käyttöön.

Juankosken kirjasto
Juankosken kirjastossa mahtuu liikkumaan pyörätuolilla. Ovella on pieni kynnys, eikä ovi avaudu automaattisesti. Kirjastossa on inva-wc.

Jynkän kirjasto
Jynkän kirjastossa mahtuu liikkumaan pyörätuolilla ja rollaattorilla, ulko-ovet avautuvat automaattisesti. Kirjastossa on inva-wc.

Kaavin kirjasto
Kaavin kirjastoon on esteetön pääsy pyörätuolin, rollaattorin ja lastenvaunujen kanssa. Lisäksi kirjastossa on inva-wc.

Karttulan kirjasto
Karttulan kirjasto sijaitsee katutasossa ja kirjastoon on esteetön pääsy myös pyörätuolilla. Kirjastossa on inva-wc. Aikuisten osasto on pari askelta muita kirjaston tiloja alempana ja sinne on luiska pyörätuolia varten.

Kurkimäen kirjasto
Kurkimäen kirjastossa on luiska lastenvaunuja ja pyörätuolia varten. Kirjasto on sisätiloiltaan kuitenkin niin pieni, että siellä on ahdasta liikkua pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa.

Maaningan kirjasto
Maaningan kirjaston ulko-ovella on luiska, mutta ovet eivät avaudu automaattisesti. Kirjaston toisessa kerroksessa on inva-wc sekä vauvan hoitotaso. Tarvittaessa voi käyttää Maaninkatalon hissiä. Henkilökunta avustaa mielellään.

Neulamäen kirjasto
Neulamäen kirjasto on sisätiloiltaan avara ja siellä mahtuu liikkumaan pyörätuolilla tai rollaattorin kanssa, mutta ulko-ovet eivät avaudu automaattisesti ja ovilla on matalat kynnykset. Kirjastossa on inva-wc.

Nilsiän kirjasto
Nilsiän kirjasto on katutasossa ja sinne pääsee myös pyörätuolilla, mutta ulko-ovi ei avaudu automaattisesti eikä luiskaa ole. Kirjastossa on inva-wc.

Puijonlaakson kirjasto
Puijonlaakson kirjaston ulko-ovi on aina auki kauppakeskuksen aulaan ja avarissa sisätiloissa liikkuminen pyörätuolilla tai rollaattorin kanssa on helppoa paria matalaa kynnystä lukuun ottamatta. Kirjastossa ei ole inva-wc:tä.

Pyörön kirjasto
Pyörön kirjastossa liikkuminen on esteetöntä ja kirjastossa on inva-wc. Pyörönkaaren puoleisella ovella on luiska ja ovi avautuu nappia painamalla.

Riistaveden kirjasto
Riistaveden kirjaston ovella on luiska pyörätuolia ja lastenvaunuja varten, mutta kirjaston sisätiloissa liikkuminen on ahdasta. Asiakas-wc:hen mahtuu pyörätuolin kanssa.

Tuusniemen kirjasto
Kirjastoon on esteetön pääsy myös pyörätuolilla. Kirjastossa on inva-wc sekä vauvan hoitotaso naisten wc:n yhteydessä.

Vehmersalmen kirjasto
Vehmersalmen kirjaston ovella on luiska pyörätuolia ja lastenvaunuja varten, mutta ulko-ovi ei avaudu automaattisesti. Kirjastossa on inva-wc.

Kirjoja kotiin -palvelu

Palvelu on tarkoitettu kuopiolaisille henkilöille, jotka eivät esimerkiksi korkean iän tai liikuntaesteisyyden vuoksi itse pysty asioimaan kirjastossa.

Kotipalvelu

Kirjastovirkailija käy asiakkaan luona noin neljän viikon välein. Uusia asiakkaita otetaan käytettävissä olevien resurssien mukaan. Palvelu on asiakkaalle maksutonta. Ota yhteyttä: Sirpa Pohjalainen, puh. 044 718 2304

Celia-kirjaston palvelut

Celia on valtakunnallinen asiantuntijakeskus, jonka tuottamat äänikirjat on tarkoitettu kaikille, joille painetun kirjan lukeminen on vamman tai sairauden vuoksi vaikeaa tai mahdotonta. Celia-äänikirjojen käyttöön oikeuttavia lukemisesteitä ovat muun muassa:
• näkövamma tai heikentynyt näkö
• luki- ja/tai oppimisvaikeudet
• kehitysvamma
• liikkumiseen liittyvät esteet (esim. lihassairaus, reuma, heikentynyt lihaskunto)
• kognitiivisiin taitoihin liittyvät ongelmat (esim. keskittymis- ja oppimisvaikeudet, ADHD, muistihäiriöt, afasia)
• tilapäinen lukemiseste (esim. sairauden toipilasaika)

Lainaa äänikirjoja tai kuuntele verkossa
Kirjastoissa on lainattavissa erikokoisia kokoelmia Celia-äänikirjoja. Äänikirjoja on lapsille, nuorille ja aikuisille. Celian äänikirjat ovat Daisy-formaatissa, mp3-tiedostoina. Äänikirjoja voi kuunnella esim. tietokoneella, DVD- tai mp3-soittimella tai erityisellä Daisy-soittimella. Celia-äänikirjoja ei voi varata.

Lisäksi Celian verkkopalvelussa, Celianetissä on kuunneltavissa noin 40 000 kirjaa. Palvelun käyttäjäksi voi rekisteröityä kirjastossa. Asiakkuus edellyttää, että asiakkaalla on toimiva nettiyhteys ja sähköpostiosoite. Ohjeita kuunteluun löytyy Celian verkkosivuilta.

Kysy lisää Celia-palveluista omasta kirjastostasi.

Lisätietoja

www.celia.fi
kirjastokaikille.fi

Viittomakielinen kirjasto

Viittomakielinen kirjasto on verkkopalvelu, johon kootaan viittomakielistä aineistoa. Osa materiaalista on käännetty suomeksi tai ruotsiksi.

Kirjasto tallentaa Suomen viittomakielisten kulttuuria, historiaa ja kieltä. Aineisto on helposti kaikkien saatavilla eikä asiakkuus vaadi rekisteröitymistä. Kirjastoa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Viittomakielisen kirjaston esittely


Viittomakielinen kirjasto

Selkokielinen aineisto

Selkokirjoja, isotekstisiä kirjoja ja äänikirjoja
Aineistoja lainattavissa lasten- ja aikuistenosastoilta.

Kirjaston selkoesite (pdf).