Ralla : leikki- ja kaveritaitojen havainnointimenetelmät - Lautamo, Tiina; Laaksonen, Vilja (Ralla Oy, 2018)
RALLA Lasten leikki- ja kaveritaitojen havainnointi -käsikirja vie lukijan lasten osallistumisen ja taitojen havainnoinnin maailmaan. Kirjassa esitellään leikki- ja kaveritaitojen havainnoinnin teoreettisia perusteita ja luotettavan havainnoinnin edellytyksiä. Käsikirja toimii käytännönläheisenä oppaana esitellen RALLA-havainnointimenetelmät lomakkeineen ja ohjeineen. RALLA:n tarina on saanut alkunsa päivittäisen kasvatus- ja kuntoutustyön tarpeista. RALLA-havainnointimenetelmät on suunniteltu varhaiskasvatuksen ja kuntoutuksen ammattilaisten työvälineiksi. Ne auttavat suuntaamaan huomion lapsen yksilöllisten vahvuuksien tukemiseen sekä mahdollisten haasteiden ennaltaehkäisemiseen ja niiden ratkaisemiseen. Lapsen yksilöllisen toiminnan tukemisen lisäksi kiinnostuksen kohteena on lapsen osallistumisen ja osallisuuden mahdollistaminen vertaisryhmässä. Arjen pulmana on ollut, että vahvuuksien ja mahdollisten haasteiden tunnistamiseen toiminnassa ja osallistumisessa ei ole ollut käytössä tukimukseen pohjaavia luotettavia havainnointimenetelmiä. RALLA:n asiantuntijat, Tiina Lautamo ja Vilja Laaksonen, lähtivät kumpikin tahollaan etsimään ratkaisua tähän pulmaan: Tiina tutkimalla lasten leikkitaitoja seka niiden oppimista ja Vilja syventymällä lasten kaveritaitojen tunnistamiseen sekä kiusaamisen ennaltaehkäisemiseen. Kumpikin tutkimusmatka tuotti konkreettisen työkalun lapsen vahvuuksien ja haasteiden tunnistamiseen ja tukemiseen sekä mahdollisten kaveripulmien ennaltaehkäisemiseen. Tämän käsikirjan avulla tutustut RALLA-työkalujen käyttöön. Käytön tueksi on saatavilla myös verkossa ja mobiilisovelluksena toimiva RALLA-sovellus.
Keywords: lapset (ikäryhmät); leikkiminen; sosiaaliset taidot; ryhmäkäyttäytyminen; havainnointi; arviointi; menetelmät; arviointimenetelmät; lapsen kehitys